"Overheid moet toelaten dat werkgevers hun werknemers kunnen betalen in gezonde voeding"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Delhaize deed een experiment bij 11.000 mensen. Daaruit blijkt dat wie korting krijgt op gezonde producten, koopt meer fruit en groenten en minder snacks dan wie die korting niet heeft.

Elfduizend proefpersonen krijgen sinds april van dit jaar een korting van 20 procent op gezonde producten voor maximaal 50 euro per maand. Ze mochten kiezen wat ze kochten, zolang de nutriscore A of B hadden.

Het resultaat is dat de proefpersonen 35 procent meer prodcuten kochten met een goede nutriscore dan de andere klanten. "We hebben de cijfers ook vergeleken met hun kasticket vóór het experiment: ze ­kopen niet alleen meer gezonde producten, maar ook minder producten met een lagere nutriscore an C, D of E”, zegt Dieter De Waegeneer, operationeel directeur van Delhaize en mede-uitvinder van de Healthy Ucoin aan Het Nieuwsblad. “Het gaat dus wel degelijk om een veranderde voedingsgewoonte.”

Volgens De Waegeneer zou ook de overheid kunnen helpen. Zo zou het andere werkgevers de mogelijkheid geven om hun werknemers uit te betalen in gezonde voeding. Noem het maar 'gezonde maaltijdcheques'. Voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB) is alvast gewonnen voor het idee.

"Door de vervaldatum van groenten en fruit vallen die duurder uit dan ongezondere producten. Een taks op vetten en suikers zou genoeg inkomsten genereren om gezonde voeding te subsidiëren en het prijsverschil weg te werken. De ­nutriscore is niet perfect, maar het is belangrijk dat het systeem gebruikt wordt. Doe iets aan die prijzen, dat is een belangrijk signaal naar de overheid.”