Minister Geens: "In Nederland en Duitsland is de begroting op orde. In België is dat nooit geweest"

bron: Radio1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er duiken alarmerende berichten op over het oplopende begrotingstekort. Minister Koen Geens geeft duiding, maar geeft tegelijkertijd aan dat er op dit moment niet veel opties zijn.

"Ik volg de politiek van in de jaren '70 en de begroting is een altijd weerkerend Belgisch probleem. In Nederland en in Duitsland is de begroting op orde. Bij ons is dat nooit in orde geweest", vertelt Koen Geens aan Radio1.

Het tekort zal oplopen tot meer dan 11 miljard euro. De minister legt uit wat het planbureau en wat economen vertellen om de problematiek te verduidelijken.

Nieuwe belastingen zijn niet goed voor de groei

"Het planbureau heeft onlangs gezegd: 'Als u niet meer inkomsten vraagt of de sociale zekerheid niet aanpakt of niet minder geld geeft aan gemeenschappen en gewesten, dan kan u het niet oplossen.' We moeten eerlijk zijn, in de Belgische actuele situatie blijft het een heel moeilijke zaak om op één van die drie punten te werken."

"Vooraanstaande economen zeggen vandaag: 'Doe die begrotingsfetisj nu weg, een tekort van 100%, kijk naar Japen en de VS, dat is normaal. De intrest blijft nog heel lang laag. Maak je geen zorgen, zorg voor economische groei.'"

"Het enige dat we kunnen doen, is heel streng blijven. Nieuwe belastingen zijn niet goed voor de groei. We moeten samen nadenken hoe we die bocht opnieuw inzetten."