Meisje van 16 jaar dat brutaal verkracht is geweest door twee Afghanen zeer aangeslagen na dit slechte nieuws

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
Vanaf 1 september is er een nieuw Vlaams decreet in werking getreden. Dat nieuw decreet is geen goed nieuws voor een meisje dat verkracht werd door twee Afghanen.

Het toen 16-jarige meisje uit Rijkevorsel werd in april 2017 tijdens een avondje uit in Antwerpen meegelokt naar een appartement. Daar werd ze opgesloten door twee Afghanen en brutaal verkracht.

De twee zeiden dat het met wederzijdse toestemming was, maar vielen uiteindelijk door de mand na verder onderzoek. Dat leidde tot de arrestatie van de Amanullah S. (22). Hij werd in oktober 2018 tot een celstraf van vijf jaar en een terbeschikkingstelling van vijf jaar veroordeeld door het hof van beroep.

De minderjarige R.H. verbleef een viertal maanden in een gemeenschapsinstelling, maar werd tot op vandaag nog niet gestraft. Christian Clement is de advocaat van het slachtoffer en haar (stief)ouders. Hij weet dat het parket R.H. intussen gedagvaard heeft. Zo kan R.H, nu 19 jaar, als een volwassene berecht worden.

Nieuw Vlaams decreet
Maar een nieuw Vlaams decreet strooit nu roet in het eten. Vanaf 1 september speelt niet enkel de leeftijd of de ernst van de feiten spelen nog een rol. De verdachte moet ook minstens één keer geplaatst zijn in een gesloten instelling en niet als voorlopige maatregel zoals bij R.H.

De familie van het slachtoffer kan het nauwelijks geloven. “Na een lange lijdensweg en al die ellende krijgen ze dit te horen”, zegt Clement in Gazet van Antwerpen. De stiefvader van het meisje noemt de situatie “een klucht”. “Mijn dochter is verkracht door twee misdadigers en een van hen is nu vrij. Dat doet een mens eraan denken om het heft in eigen handen te nemen. Na tweeënhalf jaar raak ik mijn geduld kwijt. De meeloper krijgt vijf jaar cel en de andere niet.” Maar ook het meisje heeft het hier heel moeilijk mee. “Er waren er twee fout, het is raar dat er maar één bestraft is. De tweede is vrij en kan doen wat hij wil.”

Allicht zal R.H. in november voor de jeugdrechter moeten verschijnen. De zwaarste straf die hij riskeert is een opsluiting in een gesloten instelling tot hij 23 jaar is.