“Dat regering Jambon op dat gebied geen enkele ambitie heeft is heel erg”

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering blijft op verzet stuiten. Zo zeggen meerdere experts dat er nauwelijks ingezet wordt op armoede in Vlaanderen.

“De voorbije decennia is de kinderarmoede in Vlaanderen verdubbeld”, licht Wim Van Lancker (KU Leuven) toe in Knack. “De inkomensarmoede is de laatste tien jaar niet gedaald en nooit schoven meer mensen aan bij de Voedselbank. Des te verbazender is het dat de regering-Jambon niet één doelstelling formuleert in verband met armoedebestrijding. Niet één.”

“Er wordt wel voorzien in een nieuw systeem van kinderbijslag, het zogenaamde Groeipakket, maar wat dat concreet inhoudt blijft vaag. Wat wél duidelijk is: nieuwkomers en grote gezinnen, die al een hoger armoederisico hebben, krijgen het lastiger.” 

“Dat gebrek aan ambitie is erg. Armoedebestrijding is bij uitstek een kwestie van keuzes. En er zijn wel degelijk oplossingen: in Canada is de kinderarmoede gehalveerd dankzij een slimme kinderbijslag. Je moet gewoon willen. Blijkbaar is dat in Vlaanderen niet zo."