Archeologen doen gruwelijke ontdekking: “Er zaten nog skeletten van baby’s aan hun moeder vast”

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: pixabay
Archeologen zijn ontzet van het aantal lichamen er onder de Gentse Sint-Baafskathedraal liggen begraven. De verbouwingen van de kerk zijn al sinds maart bezig. Er lagen zo’n 800 skeletten.

Op 4 maart begonnen de verbouwingswerken in de Sint-Baafskathedraal. Tijdens het archeologisch onderzoek werden er heel wat menselijke resten ontdekt. “De aantallen overdonderen ons wel”, zegt Ludo Collin van de kathedraal. “Het terrein was sinds de vroege middeleeuwen tot in 1748 een kerkhof. Het is toch een confronterende ontdekking. Bij de menselijke resten, zaten heel veel kinderlichamen. Dat wijst op een heel grote kindersterfte.”

De bedoeling is dat de archeologen dankzij deze vondst meer te weten zullen komen over het verleden. “Men zal proberen na te gaan waaraan de mensen gestorven zijn zoals een epidemie. Ze gaan ook onderzoeken hoe het komt dat er zoveel kinderen lagen.” De archeologen vonden zelfs skeletten van vrouwen waarop nog het skelet van een kindje lag. “We vermoeden dat dat vrouwen zijn die in het kraambed gestorven zijn”, zegt Collin.