Slecht nieuws voor de Vlamingen: Bijna 680.000 mensen kampen ermee

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: pixabay
Deze ochtend werd er slecht nieuws gemeld van de DCD, het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten. De organisatie wist te vertellen dat de armoedebarometer in het rood kleurde.

Decenniumdoelen (DCD), het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten, stelde de twaalde Armoedebarometer op. "Deze is onthutsend voor het Vlaamse en federale beleid", zegt Jos Gheysels, voorzitter van DCD.

"Deze regering is blijkbaar vergeten dat alle armoedecijfers in het rood staan", zegt Decenniumdoelen. "10,4 procent van de bevolking leeft in armoede. Dat wil zeggen 680.000 Vlamingen, ofwel de helft van de provincie Antwerpen. De wachtlijsten voor sociale woningen blijven aangroeien tot 154.000 wachtenden. De voedselbanken breken alle records; 160.000 mensen vroegen een voedselpakket", wist Gheysels te vertellen. 

Toch negeert het Vlaams regeerakkoord al deze cijfers. "Er is amper beleid voor eenoudergezinnen, voor huurders, mensen met een migratieachtergrond of werklozen, integendeel, er zijn meer bestraffende en structurele maatregelen", voegt hij er aan toe. "Het is tijd dat Vlaanderen en België hun verantwoordelijkheid nemen."