Ook in ons land is er nu discussie over Zwarte Piet: “Dan moeten ze een GAS-boete krijgen”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Nederland is bij sommige optochten Zwarte Piet al verboden. Zo’n vaart loopt het bij ons niet.

Al begint het ook in ons land te waaien als het over Zwarte Piet gaat. Afgelopen weekend was er nog protest in Deurne en nu roeren zich ook Gent en Leuven. Uit een rondvraag van de krant ‘De Morgen’ blijkt dat zij adviseren om enkel roetpieten te gebruiken.

In veel andere steden mogen de organisatoren bepalen wat ze met Zwarte Piet doen. In Gent werkt men al sinds 2015 met roetpieten. En ook in Leuven roept men op om voortaan roetpieten Sinterklaas te laten vergezellen. "Maar ook vorig jaar hebben we het al zo gedaan", zegt Tine Vandeweerd van Liefst Leuven.

In centrumstad Aalst waren er dan alleen maar Zwarte Pieten te zien. Er zijn eigenlijk geen algemene richtlijnen. "Het zijn trouwens meestal verenigingen die dit soort activiteiten organiseren", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

"Eigenlijk heeft dit weinig met de gemeentelijke werking te maken. Het staat ook niet in een gemeentereglement. Als besturen dat wel zouden doen, moeten ze ook GAS-boetes uitschrijven bij overtredingen. Maar dat is natuurlijk al te gek."