Bart Somers trekt zijn conclusie: “Dat frustreert mensen met een migratieachtergrond in België”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bart Somers (Open VLD kreeg een belangrijke portefeuille binnen de Vlaamse regering. Hij werd minister van Inburgering.

Het is nu aan Bart Somers om de problematiek rond migratie op te lossen. “Ik zat daar niet hijgerig op te wachten, verre van. We zitten met onze samenleving in een knoop”, legt Somers uit in Het Laatste Nieuws. 

“Mensen met een migratieachtergrond hebben hun frustraties over de discriminatie en de vooroordelen die ze ervaren. Maar omgekeerd ook, mensen van hier zitten met een gevoel van onbehagen, van angst soms, niet alleen over 'de anderen', maar ook over de snelle veranderingen in onze maatschappij. We zijn heel goed geworden in het benoemen van de problemen. Maar wie is er bezig met de oplossingen?"

"Wat we gedaan hebben in Mechelen, moet we uitbreiden naar heel Vlaanderen"

"Er is geen wondermiddel, maar vaak is het simpeler dan je zou denken. Ik zal u een voorbeeld uit Mechelen geven. Kinderen met een migratieachtergrond gaan niet naar de jeugdbeweging. Terwijl het dáár is dat ze, al ravottend, mekaar leren kennen en vrienden worden en verantwoordelijkheid leren dragen.” 

“Dus hebben we daarop ingezet en wat bleek: kinderen met een migratieachtergrond ravotten óók graag. En hun ouders zagen dat hun kinderen dat plezant vonden. Gevolg: in één jaar tijd waren er 40 kindjes met andere roots tóch bij de jeugdbeweging. Zulke dingen moeten we naar heel Vlaanderen uitbreiden."