Koning Filip wordt onder druk gezet: "De koning beslist, maar het is hoog tijd"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip staat maandag voor een moeilijke beslissing. Acht maanden na de verkiezingen wil men bij MR dat de koning de eerste echte stap naar een nieuwe federale regering zet door een preformateur aan te duiden.

De afgelopen weken waren de voorzitters van CD&V en MR, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez, aan het werk als informateurs. Bij MR wil men nu alvast verder gaan met de partijen die in aanmerking komen om een federale regering te vormen. 

"Voor ons, en zeker ook voor Georges-Louis Bouchez, is het hoog tijd om te landen. Wij willen maandag met een oplossing naar de koning gaan", verzekert Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting (MR) in gesprek met VRT.

'N-VA gaat niet alles beslissen in dit land'

"De koning zal natuurlijk de beslissing moeten nemen, maar onze wens is naar een preformatie te gaan. Acht maanden na de verkiezingen is het hoog tijd. De mensen hebben gestemd en wij moeten oplossingen vinden."

Het is duidelijk dat wie ook deel zal uitmaken van de federale regering, een flinke scheut water bij de wijn zal moeten doen. "Niemand zal zijn eerste keuze krijgen en dus moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen."

Of dat met N-VA zal zijn? "We moeten nu niet kiezen tussen wel of niet met N-VA. N-VA gaat niet alles beslissen in ons land. De vraag is welke partijen samen willen werken voor een positief project voor ons land."