Politieke chaos is compleet in België; nieuwe verkiezingen lijken onafwendbaar

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De politieke chaos lijkt compleet in ons land. Liefst acht maanden na de verkiezingen slagen de politieke partijen er nog altijd niet in om een puzzel te leggen met de stukjes die de kiezer heeft verdeeld. Integendeel, het water wordt steeds dieper tussen de partijen.

"Het is uitzichtloos, nieuwe verkiezingen zijn volgens mij de enige mogelijkheid", vertelde politiek commentator Rik Cauwelaert eerder deze week. De situatie is dan ook bijzonder complex en er is inderdaad geen oplossing in zicht.

Open Vld en N-VA, partners in de Vlaamse regering, liggen op ramkoers omdat Gwendolyn Rutten meeging in het paars-groene verhaal van PS-voorzitter Paul Magnette. Ook binnen Open Vld zorgde het voor verdeeldheid.

PS is op zijn beurt niet bereid om met N-VA te regeren, ook niet na de uitgestoken hand van Bart De Wever. Dat liet Brussels minister-president Rudi Vervoort onomwonden optekenen in gesprek met Radio 1. Hij vindt dat er een regering kan gevormd worden met een minderheid aan Vlaamse kant. 

Onrespectvol van de Franstalige kant

Dat vindt CD&V dan weer niet. Hilde Crevits maakte duidelijk dat ze dit onrespectvol vindt van de Franstalige partijen. "Ik vind het onrespectvol als je aan Franstalige kant niet een beetje de sentimenten aan Vlaamse kant volgt. Het is toch logisch dat je zoekt naar een stabiele regering die een meerderheid heeft aan beide kanten van de taalgrens", zei ze in Terzake.

Intussen durft koning Filip het nog steeds niet aan een (pre)formateur aan te stellen. Ook voor hem zal deze uitzichtloze situatie wellicht slapeloze nachten opleveren.