Sil Janssen ziet verontrustende, illegale trend: "Dat zijn gewoon geen dieren om in huis te houden"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Grote katten uit Afrika, zoals cervals en caracals winnen aan populariteit in België. Steeds meer mensen halen zo'n Afrikaanse kat in huis, ondanks dat de dieren niet gehouden mogen worden.

De uit de kluiten gewassen katten worden in Nederland of Duitsland aangekocht. Daar zijn ze gewoon vrij te koop. Maar in ons land zijn ze verboden en de inspectiedienst Dierenwelzijn neemt de dieren in beslag wanneer ze worden aangetroffen.

In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden zo momenteel zeven grote katten opgevangen. Het gaat om zes cervals en een caracal. Omdat er tot vorig jaar bijna nooit zulke dieren werden binnengebracht in het centrum, lijkt het erop dat ze aan populariteit winnen in Belgische huishoudens.

Gevaarlijk

"Cervals en Caracals zijn veel gevaarlijker dan onze eigen huiskatten. Zeker bij bezoek zijn ze volkomen onbetrouwbaar. Met die scherpe tanden en klauwen kunnen ze iemand serieus verwonden. Het zijn gewoon geen dieren om in huis te houden", zei Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum tegen Het Belang van Limburg.