Politici willen niet stilzitten na ongepaste reacties op zoektocht naar vluchtelingen: “Zo laaghartig en triest”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In De Panne zocht de politie naar transmigranten die na een mislukte oversteek naar Engeland terug zwommen. Vlaamse politici roepen op tot een statement tegen de reacties op sociale media.

“Ze kunnen terug zwemmen van waar ze komen.” “Ze zitn do (sic) goed.” “Het belangrijkste is gevonden het bootje.” De weerzinwekkende reacties op sociale media riepen herinneringen op aan de brand van het asielcentrum in Bilzen enkele maanden geleden.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau was een van de eerste politici om te reageren. “De ontmenselijking gaat verder. Dit is zum kotsen. Dit zijn mensen van vlees en bloed. Hoe ver gaan we dit laten komen? HOE VER? Hebben we dan niets geleerd uit het verleden? Politiek, gelijk welke kleur, laat u horen.”

Op die oproep gingen enkele collega’s graag in. “Dit is zo laaghartig en triest”, sluit Hilde Crevits (CD&V) zich aan. “Niet mijn Vlaanderen. Gezamenlijke actie over partijgrenzen heen is meer dan nodig.” “Nooit buigen voor extremisme”, vindt Bart Somers (Open Vld). “De waardigheid van elke mens moet steeds centraal staan. Over de partijgrenzen heen!”