Vanaf vandaag moet België opnieuw tien IS-kinderen terughalen of het moet monsterboetes betalen aan hun familie

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
België moet opnieuw tien IS-kinderen terug naar hier halen. De termijn die ons land gekregen heeft loopt immers vandaag af.

Vanaf vandaag moet België 50.000 euro per dag betalen aan de families van enkele Belgische IS-leden als het niets doet om hun kinderen uit de kampen in Syrië naar hier te laten komen. De rechtbank heeft ons land zes weken gegeven om hen "in staat te stellen om onder begeleiding naar België te reizen", maar die termijn is nu verstreken.

Mohamed Ozdemir en Abderrahim Lahlali, de advocaten van de families, zeggen dat ze niet geholpen zijn. De woordvoerder van premier Sophie Wilmès zegt dat ze het nodige doet. “België stelt alles in het werk om de reisdocumenten te kunnen bezorgen", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

"Maar wat is moeilijker om uit te leggen aan de bevolking: dat de moeders meekomen of dat we tienduizenden euro's betalen aan de families van die moeders?"

"Alle diplomatieke contacten worden geactiveerd om missies te organiseren in het belang van de kinderen." Maar concrete plannen om de IS-kinderen op te halen in Al-Hol zijn er nog niet. Dit keer willen ook de moeders meereizen met hun kinderen.

"Maar wat is moeilijker om uit te leggen aan de bevolking: dat de moeders meekomen of dat we tienduizenden euro's betalen aan de families van die moeders?", aldus een regeringsbron.