Politicoloog Carl Devos niet te spreken over wat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij hem gedaan heeft

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Binnenkort verschijnt er een nieuw boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij vroeg aan politicoloog Carl Devos om het voorwoord te schrijven.

Het voorwoord van Carl Devos kreeg de titel: ‘De processie van de paljas’. Maar midden januari kreeg Devos te horen dat het voorwoord te lang was, meldt Het Nieuwsblad. De partijwoordvoerder stelde voor om enkele passages te schrappen, het bleek om de meest kritische te gaan.

Devos bezorgde de partij een kortere tekst maar zonder de gevraagde passages te verwijderen. Passages over de interne spanningen die volgens Devos bestaan tussen de gematigde vleugel rond Van Grieken en de extreemrechtse flank die bevolkt wordt door Filip Dewinter en Dries Van Langenhove bleven staan.

Maar kort daarna besloot men om het voorwoord van Devos helemaal te schrappen. Als reden gaf de partij op dat het een negatieve insteek had die slechte reclame zou zijn voor het boek.

Volgens Vlaams Belang is de uitgeverij die dat beslist heeft. Carl Devos vindt dat een flauw excuus. “Hij vraagt mij een kritisch voorwoord te schrijven, maar wil het niet publiceren omdat het te kritisch is? En dan hoge bomen opzetten over het recht op vrije meningsuiting."