Politicoloog Maddens heeft een oplossing gevonden: “Zo kan met ethische problemen oplossen zonder CD&V”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews
Het is opnieuw wachten op een signaal van koning Filip voor het vormen van een nieuwe regering. Er lijkt niemand te zijn die nog weet wat er moet gebeuren.

Bart Maddens is politicoloog aan de KU Leuven. Hij oppert wel een mogelijke oplossing. “We hebben superdringend nood aan nieuwe verkiezingen”, luidt het bij Maddens in Humo. “Als de politici er niet uit raken, moet je in een democratie opnieuw de belangrijkste speler laten spreken, en dat is de burger.”

“Ik denk ook dat dit een oplossing kan bieden. De smeerolie voor een akkoord tussen de PS en de N-VA is een staatshervorming. Doordat het parlement de grondwet niet voor herziening heeft opengesteld, kan dat nu niet. Als je dat wel doet en dan verkiezingen uitschrijft, zullen die over de toekomst van België gaan. Dan krijg je een andere uitslag, en vooral meer ruimte voor een akkoord tussen N-VA en PS.”

Geen CD&V
“De belgicistische partijen zouden vandaag makkelijk een akkoord kunnen vormen. Paars-groen (een coalitie van liberalen, socialisten en groenen) heeft de helft van de zetels in het parlement. Vul dat aan met CDH of het rechtse Défi en je hebt een meerderheid. Zonder CD&V zou die ploeg bovendien de ethische thema’s kunnen aanpakken.”

“Zelf vind ik het wel problematisch dat die regering geen meerderheid heeft in Vlaanderen. Als je het door een federale bril gaat bekijken, is die meerderheid echter niet nodig."