Asielzoekers die Belgische nationaliteit krijgen neemt toe: Vlaams Belang wil streng ingrijpen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Belang meldt dat steeds meer asielzoekers de Belgische nationaliteit krijgen. De partij wil dan ook streng ingrijpen.

Vlaams Belang vroeg de cijfers op. Daaruit blijkt dat vorig jaar 39.380 mensen de Belgische nationaliteit verworven. “Dat is het hoogste aantal sinds 2002”, voegt de partij daar aan toe. Vlaams Belang is dan ook niet te spreken over de huidige voorwaarden. “Die zijn niet streng genoeg.”

In 2012 werd al  'Snel Belg'-wet officieel afgeschaft, maar Vlaams Belang vindt dat niet volstaat. Het pleit dan ook voor strengere voorwaarden om Belg te mogen worden.

Voorwaarden
“Om de nationaliteit te verwerven, blijven de voorwaarden en de vereisten nog altijd te laks en te vrijblijvend. Samengevat kan gesteld worden dat de 'Snel Belg'-wet in het beste geval werd vervangen door een 'Vlotjes Belg'-wet", aldus Vlaams Belang Kamerlid Ortwin Depoortere die het wetsvoorstel indiende.

“Enkel diegenen die aantonen dat zij voldoende lang - minstens tien jaar - ononderbroken en legaal in het land verblijven, blijk geven van goed burgerschap, daadwerkelijk geïntegreerd zijn en economisch actief bijdragen aan onze samenleving kunnen in aanmerking komen voor de Belgische nationaliteit. De nationaliteit moet opnieuw verdiend worden, en mag niet langer een soort voordeelkaart van de nv België zijn, die men enkel aanvaardt omdat ze toegang geeft tot een aantal voordelen”, meldt het Vlaams Belang nog. 

"Zo lijkt het ons niet meer dan billijk om een verblijfsperiode van minstens tien jaar voor te stellen vooraleer men de nationaliteit kan aanvragen." De huidige termijn van amper vijf jaar vindt het Vlaams Belang veel te kort.