Viroloog die regering adviseert doet dringende oproep: “Dat is de enige manier om het coronavirus te vertragen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De federale regering laat zich in de maatregelen die het neemt tegen het coronavirus bijstaan door een wetenschappelijk comité. Het hoofd van dat wetenschappelijk comité is viroloog Steven Van Gucht.

“Ik ben tevreden dat er evenementen afgelast worden en dat mensen het serieus nemen. Dat getal van 1000 daar zit geen wetenschap achter. Hoe meer mensen deelnemen, hoe meer risico. Maar een klein evenement waar mensen als sardienen bij elkaar zitten is een veel groter risico dan wanneer mensen langs de kant van de straat zijn”, legt viroloog Steven Van Gucht uit bij Radio 1. 

In Italië is alles stilgelegd. "Die situatie heeft iedereen wakker geschud. Het is verontrustend hoe snel het coronavirus daar zich kan verspreiden. We moeten hier in België wel klaarstaan voor als het nodig is. Als we iets doen, moeten we het nu onmiddellijk doen. De richtlijnen van de overheid hebben wel zin. Mensen moeten beseffen dat zij het moeten oplossen. Wij moeten ons gedrag aanpassen.”

Rampenplan
Een federaal rampenplan afkondigen? “Dat is iets dat overwogen moeten worden. We moeten opletten dat we niet alleen ons baseren op evenementen. Als je hoest, niest of koorts hebt, blijf dan thuis. Geef geen handen en kus ook niet. Nies ook niet in je handen”, gaat Van Gucht verder. 

Fase 3
Misschien moeten we naar fase 3 gaan? “Als we naar fase 3 gaan is dat we aanvaarden dat het virus er is en dat we niets kunnen doen. Dat is nog niet. We kunnen er nog altijd iets aandoen. We kunnen met ons gedrag te wijzigen veel voorkomen.” 

Onzekerheid
“De grote onzekerheid is dat we niet weten waar het gaat eindigen. De piek is nog lang niet in zicht. We staan nog in het begin. Die piek kunnen we uitstellen door ons gedrag aan te passen. Bij de griep kunnen je na een maand een piek verwachten. Als we nu ons gedrag aanpassen, kunnen we de piek uitstellen en zal die ook veel lager zijn."