"Thuiswerken leidt tot een ontzettend groot probleem"

door: BVDO
Elke Van Hoof, professor gezondheidspsychologie aan de VUB, waarschuwt voor het thuiswerken. Een job combineren met voor de kinderen zorgen kan tot grote problemen leiden.

Thuiswerken is een must in deze coronacrisis, maar dat blijft niet zonder gevolgen. "Van mensen die van thuis uit werken wordt verwacht dat ze focussen op hun werk, terwijl ze ook nog eens aandacht en zorg aan hun kinderen moeten besteden. Die situatie zal bij veel mensen leiden tot acute toxische stress", vertelt Van Hoof aan Het Nieuwsblad.

En dan zal de realiteit veel meer zijn dan een enorme economische terugval. Slapeloosheid, concentratieproblemen, druk op de borst en paniekaanvallen worden nu al vaak gemeld. En volgens Van Hoof is een snelle reactie nodig, met alle gevolgen van dien. "Als hierop niet snel en correct wordt ingespeeld, verwacht ik dat een grote groep werknemers lange tijd zal uitvallen door ziekte."

Online therapie of consultaties via de huisarts zijn een eerste reddingsmiddel, maar er is veel meer dan dat nodig. "Ik heb minister van Volksgezondheid Maggie De Block hier vorige week al op geattendeerd, maar haar eerste prioriteit was en is ‘mensen in leven houden’. Dat begrijp ik, maar we leven in een war zone en onze vijand is onzichtbaar."