Het gaat nog even duren: "Dan kunnen we de maatregelen verslappen, als er intussen niets verkeerd gaat"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Ons land zit nog steeds in lockdown. Al heeft iedereen, na de hoopgevende cijfers van gisteren, wel hoop dat het aantal opnames in de ziekenhuizen ook de komende dagen blijft dalen.

Voorlopig weet niemand het antwoord op de vraag hoe lang we nog in lockdown blijven? Dat hangt natuurlijk ook af van de cijfers en misschien van het weer? Er zijn meldingen dat het coronavirus niet tegen de warmte zou kunnen.

Virologe-epidemiologe Anne-Mieke Vandamme (KU Leuven) ontkent dit echter. "Het zou buiten al meer dan 60 graden moeten zijn opdat het virus zou verdwijnen. Het is wel zo dat corona minder makkelijk overleeft naarmate het warmer wordt. Maar voor een pandemie maakt het niet zoveel verschil of het nu 10 graden is of 20 tot 30", zegt Vandamme in Het Laatste Nieuws.

"Helemaal in het begin dachten we dat de piek van het aantal besmettingen in België vroeger zou vallen. Pas nadat die piek bereikt is, zal het aantal infecties per dag dalen. Nu denken we dat de piek, dankzij de genomen maatregelen, ergens in april zal vallen. Pas eind mei mogen de maatregelen dan verslappen - áls er intussen niets verkeerd gaat."

"We weten niet of de genomen maatregelen voldoende zijn om de epidemie in ons land in te dijken. Wij hebben wel iets vroeger ingegrepen dan Italië. Dat geluk hebben we."