Na Anderlecht ook loonsverlies voor spelers van deze club: "Voor een voldongen feit gesteld"

door: BVDO
De voetbalploegen lijden behoorlijke verliezen. Spelers moeten fors inleveren, ook bij Standard Luik. Stijn Boeykens is niet te spreken over de manier waarop dat ging.

Standard Luik heeft een regeling getroffen met de spelers over fiks verminderde lonen. Al is een regeling een groot woord, want de beslissing werd eenzijdig opgelegd. Toch aanvaardden alle spelers een loon van iets meer dan 3.000 euro per maand. "“Eigenlijk worden de spelers voor een voldongen feit gesteld”, reageert Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta bij Het Nieuwsblad.

Het contrast met de regeling die RSC Anderlecht uitwerkte, is dan ook groot. Daar beslisten de spelers om één maandloon af te staan. "Als Standard de dialoog was aangegaan, hadden de spelers zelf een voorstel kunnen doen. Nu is het heel rudimentair. Je kunt zeggen dat voetballers veel verdienen en het wel kunnen missen, maar velen hebben navenant leningen en financiële verbintenissen lopen.”

Volgens Boeykens hebben de voetbalploegen op dit moment nog maar zeer beperkte verliezen geleden. Iets wat in schril contrast staat met bedrijven uit andere sectoren. "De helft van de ploegen heeft wel de thuisrecettes van de laatste speeldag gemist, maar voor de rest is het verlies momenteel beperkt."