Marc Van Ranst onder vuur genomen na nieuws over mondmaskers: "Dit is een totale geloofwaardigheidscrisis"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst gaf dinsdagavond in Terzake toe dat het wel zin heeft om een mondmasker te dragen op plaatsen waar mensen samenkomen. Het kwam hem op snoeiharde kritiek te staan van voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Die noemde het 'schokkend'.

Nu het dragen van een mondmasker in sommige landen verplicht wordt, geeft viroloog Marc Van Ranst toe dat het wel degelijk nut heeft.

"Je kan niet zeggen dat een mondmasker dragen totaal geen zin heeft. Op straat wel, dat heeft echt geen zin. Maar op plaatsen waar het onvermijdelijk is dat mensen elkaar tegenkomen, zal een mondmasker een grotere hinderpaal voor het virus gaan vormen."

"Het kan zin hebben, maar je moet er natuurlijk wel hebben en dat is iets waar in veel landen, ook in België, verkeerd begonnen is. Er waren niet voldoende maskers voor huisartsen en ziekenhuispersoneel en dat is nog altijd niet volledig opgelost. We hebben de maskers gewoon niet om ze allemaal te gaan dragen."

Geen wetenschapper, maar een (betaald?) influencer

Dat Marc Van Ranst pas na enkele weken vertelt dat het dragen van mondmaskers wel bescherming biedt voor de gewone burger, zet kwaad bloed bij voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Hij vraagt zich af in hoeverre we de viroloog nog kunnen geloven.

"Is schokkend. Van Ranst bepaalt wat we mogen weten. Zoals wijlen Karel Hemmerechts op de BRT: Armand Pien moest over de radioactieve neerslag na Tchernobyl zwijgen. ‘Mensen zouden alleen maar ongerust worden’. Van Ranst is dus geen wetenschapper maar een (betaald?) influencer."

"Dat dit een totale geloofwaardigheidscrisis is binnen een zeer zware gezondheidscrisis staat vast", schrijft Bracke op Twitter.

Ontvang ons nieuws in uw mailbox!