Alle hens aan dek: “Dit is het nieuwe ground zero in ons land van de pandemie”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag worden zal Geneeskunde voor het Volk tussen 9u00 en 14u00 het volledige zorgpersoneel en alle bewoners van het woonzorgcentrum Zilverbos in Zelzate testen. Er is al langer vraag om uitvoerig te testen in de rust - en woonzorgcentra.

“De instellingen voor ouderenzorg zijn de nieuwe ground zero van de pandemie. Er zijn dringend extra maatregelen nodig om onze ouderen en hun verzorgers te beschermen. Met ons pilootproject vestigen we de aandacht op de noodzaak om maximaal te testen. Enkel zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus stoppen en een grotere ramp vermijden”, stelt Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en volksvertegenwoordiger van de PVDA.

De verspreiding van het coronavirus gaat erg snel in de rusthuizen. Er is dan ook grote ongerustheid bij de bewoners en verzorgend personeel. “Zorgverleners getuigen dat ze met de daver op het lijf naar het werk gaan. Ze hebben schrik om besmet te raken. En om zelf de besmetting door te geven als ze het virus dragen zonder dat ze dat weten. De cijfers tonen aan dat één op acht van de besmette 80-plussers aan het virus zal overlijden. In de ouderenzorg is het dus cruciaal om besmetting te vermijden.”

“Op basis van de resultaten kunnen de besmette bewoners en personeelsleden van de niet besmette personen gescheiden worden. Voor de eerste groep kan men dan de juiste zorg en bescherming bieden, voor de tweede groep preventieve maatregelen om besmetting te vermijden. Wij hopen dat deze algemene testing zo snel mogelijk navolging krijgt in alle woon-zorgcentra in België”, vertelt Anne Delespaul, huisarts en nationaal woordvoerster van Geneeskunde voor het Volk."