'Vermijd onnodig contact met je huisdier'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Britse dierenartsen raden eigenaars aan om hun kat tijdens deze coronacrisis binnen huis te houden als maatregel tegen de verspreiding van het virus.

Onderzoek heeft intussen aangetoond dat katten besmet kunnen raken met Covid-19, maar eigenaars hoeven zich geen zorgen te maken want een kat kan het virus niet overdragen op een mens. Dat bevestigt dokter Angel Almendros van de universiteit in Hong Kong tegenover BBC News.

Uit onderzoek blijkt dat katten het virus wel kunnen krijgen door in contact te komen met een andere besmette kat. Om te vermijden dat katten het coronavirus in hun vacht dragen door contact met de handen van hun baasje, roepen Britse dierenartsen op om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

"Was je handen goed en tracht je katten binnen te houden. Vermijd onnodig contact met je huisdier, zoals knuffelen of je kat aan je gezicht laten likken. Raak andere mensen hun hond ook niet aan tijdens het wandelen", klinkt het.

Eerder kon je op Redactie24 al lezen dat een huisdier het virus wel 'mechanisch' op een mens kan overdragen via de vacht. "Het virus kan overal blijven plakken en een bepaalde tijd infectieus blijven. Als je aan de hond komt en je komt daarna met je hand aan je mond, kan het mechanisch overgedragen worden. Als een hond of kat rondloopt bij een coronapatiënt dan zijn die dieren gevaarlijk voor overdracht", aldus professor Nauwynck bij Radio1.