Halen we onze ouders of grootouders nu niet beter weg uit de woonzorgcentra?

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Heel wat mensen zouden overwegen om hun ouders op grootouders weg te halen uit de woonzorgcentra. Bij Agentschap Zorg en Gezondheid stellen ze zich daar toch vragen bij.

Veel mensen overwegen om ouderen weg te halen uit de woonzorgcentra nu die de situatie met het coronavirus blijkbaar niet onder controle krijgen. Volgens Agentschap Zorg en Gezondheid is er geen probleem om dat te doen. "Maar over zo’n keuze moet héél goed nagedacht zijn", zegt woordvoerder Joris Moonens.

Vooreerst lijkt het volgens Moonens interessant om na te gaan hoe de situatie specifiek in het betrokken woonzorgcentrum is. Bij heel wat rusthuizen is er geen probleem en dan is het ook aangewezen om de bewoners daar niet weg te halen. Om nog maar te zwijgen over een mogelijke besmetting, in beide richtingen.

Bovendien is de geboden zorg van een totaal andere orde dan wat er thuis gegeven kan worden. "Over zo’n besluit moet je echt goed nadenken.  Bewoners krijgen in het woonzorgcentrum constant zorg. Als je iemand in huis neemt, dan ga je zelf in die zorg moeten voorzien op korte en lange termijn."