Instellingen voor mensen met een beperking bezorgd over bezoek: “Zorgt voor heel veel spanning”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
In instellingen voor mensen met een beperking kijkt men bezorgd op nu het bezoek op aangeven van de Nationale Veiligheidsraad weer toegelaten is, net als in de woonzorgcentra.

Voor premier Sophie Wilmès was het een maatregel uit menselijk oogpunt. Een stevige houvast in het dagelijkse leven is voor veel mensen met een beperking echter een noodzaak. “We hebben in vijf weken een nieuwe structuur gecreëerd die iedereen nu gewoon begint te worden. Als dat plots verandert, vrees ik dat dat de spanningen zal opdrijven”, klinkt het bij An Cortens die werkt in een instelling voor mensen met een beperking in Kessel.

De coronamaatregelen worden aangehouden, tot drie mei voorlopig, maar bezoek is toegelaten, net als in woonzorgcentra.  “In eerste instantie begrijp ik de beslissing. Onze inwoners vragen dagelijks wanneer dit voorbij is en ze weer naar huis kunnen gaan.”

Maar Cortens is bezorgd dat de nieuwe maatregelen voor te veel verwarring zullen zorgen. “Als er één ouder op bezoek mag komen, gaan ze nog meer naar huis willen gaan. Na het bezoek is het dan weer aan ons als begeleiders om de brokken te lijmen. Het is niet makkelijk om iets abstracts als een virus aan hen uit te leggen”, aldus Cortens.