Professor die nauw samenwerkt met exitgroep: “Tot er een vaccin is, leren leven met sterke beperking op onze vrijheid”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Alle experts zijn het er nu wel over eens dat we de piek van het coronavirus gehad hebben. Er kan dan ook gedacht worden aan het versoepelen van de maatregelen.

Geert Molenberghs is professor Biostatistiek aan de UHasselt. Hij werkt nauw samen met de expertengroep die ons uit deze lockdown moet brengen. Hij zegt dat we vanaf 4 mei de maatregelen kunnen versoepelen. Maar zolang er geen vaccin is zullen we aangepast en met sterke beperkingen op onze vrijheid moeten leren leven.

“We gaan proberen om stilaan naar een normalere situatie te evolueren”, zegt professor Molenberghs aan TV-Limburg. “We moeten natuurlijk wel maximaal de afstandsregels blijven respecteren.”

De versoepeling zal dus in fases verlopen. “De mensen die kunnen telewerken, zullen dat ook in die periode moeten blijven doen. Je moet er rekening mee houden dat er dan opnieuw meer mensen de baan op gaan.”

Scholen
“Wanneer de scholen weer opengaan, betekent dat ook dat we de dagelijkse exodus van schoolkinderen gaan zien. Dat zullen we toch moeten proberen te beperken. We moeten ook mensenmassa proberen te voorkomen en meer inzetten op spreiding.”

“Ik denk bijvoorbeeld aan een drukke winkelstraat op zaterdagnamiddag. Daar gaan we toch maatregelen moeten nemen, maar ook zelf gewoontes aanleren om dit te vermijden. Mensen zullen langere tijd op straat zijn, maar niet allemaal tegelijkertijd.”