Antwerpse politie legt Joods gebed stil wegens geluidsoverlast: “Dat hadden we niet mogen doen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen is het paasfeest anders verlopen dan de andere jaren. Dat is het gevolg van de strenge coronamaatregelen.

De synagoges in Antwerpen zijn gesloten. Groepjes orthodoxe Joden bidden nu samen vanop hun balkon. Daardoor hoort de hele buurt de rituelen en gebeden mee die normaal achter gesloten deuren gebeuren. Door het Joods Pasen tussen 8 en 16 april waren die gebeden niet alleen dagelijks in plaats van wekelijks, ze duurden ook veel langer, schrijft Gazet van Antwerpen.

De Antwerpse politie heeft klachten ontvangen. “Zolang de coronamaatregelen gerespecteerd worden, grijpen wij niet in”, licht Willem Migom van de Antwerpse politie toe. “Het heeft moeite gekost om de orthodoxe gemeenschap te bereiken, maar ondertussen is dat gelukt. Door de maatregelen mag de Joodse gemeenschap niet samenkomen in synagoges en we hebben er begrip voor dat ze vanaf hun balkon samen bidden, al begrijpen we ook dat het soms voor overlast kan zorgen voor niet-Joodse bewoners. Als politie proberen we vooral de dialoog aan te gaan met klagers. Ons wijkteam zet in op wederzijds respect.”

Gebed
Al zijn er ook buurtbewoners die net genieten van de gebeden. “Zaterdag hebben twee agenten ingegrepen bij een gebed en ik ben daar beschaamd over”, vertelt Gerda Neeckx. “Dit is een aangename en tolerante wijk. Voor mij geven die rituelen juist kleur aan de buurt en ik luister er graag naar.”

De politie ontkent niet dat het zaterdag een Joods gebed stilgelegd heeft, maar wil zich daar wel voor verontschuldigen. “Dat was een inschattingsfout. Er is toen opgetreden zoals normaal zou gebeuren bij geluidsoverlast. Dat was een misverstand en zal niet opnieuw gebeuren.”