Premier Sophie Wilmès bedolven onder kritiek na persconferentie: “Hier is voor haar geen goede kant aan”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het duurde een hele tijd vooraleer premier Sophie Wilmès begon aan haar persconferentie over het versoepelen van de maatregelen. Ze begon er pas aan om 22 uur.

De Nationale Veiligheidsraad zat zeven uur samen. "Het was een allesomvattend, groot plan, waarin met heel veel rekening gehouden moest worden, met het advies van de wetenschappelijke experts, met de economie, met de draagkracht van mensen", zegt Bart Verhulst, politiek journalist bij VRT NWS. 

"Een evenwicht zoeken tussen onze gezondheid, onze economie en onze vrijheid is moeilijk. Men wilde ook alles op voorhand heel goed aftoetsen met de sectoren om situaties zoals met het bezoek in woonzorgcentra vorige week te vermijden."

Nauwelijks ervaring
"Sophie Wilmés (MR) is een premier die nog niet veel ervaring heeft. Niet iedereen is een Emmanuel Macron of een Angela Merkel. Maar we moeten er ook rekening mee houden dat niet iedereen in een land woont waar drie talen gesproken wordt. Voor premier Wilmés was hier misschien geen goede kant aan. Was het kort en bondig geweest, dan zouden we allemaal gezegd hebben dat er nog veel onduidelijk was, nu was het soms te gedetailleerd en dat was ook niet goed.

"Een tip wel: spreek niet over fase 1a en 1b, maar zeg gewoon 1, 2, 3 en 4. En misschien is het ook een goed idee om wat vroeger te beginnen vergaderen, zodat je op een vrijdagavond om 22 uur de bevolking niet meer met een karrenvracht informatie moet overladen."