Van Ranst roept op om ons gedrag aan te passen: “We hebben een week de tijd om te reageren”

door: BVDO
Afbeelding bron: VTM
Volgens premier Sophie Wilmès is er ondanks de tegenvallende cijfers over de verspreiding van het coronavirus geen verstrenging van de huidige aanpak nodig.

Premier Wilmès liet zondag na het Overlegcomité weten dat er geen verstrenging van de regels nodig is, omdat het niet over een algemene toename gaat. De stijgende cijfers zijn volgens haar op dit moment enkel een lokaal probleem.

Marc Van Ranst spreekt dat toch enigszins tegen. “We hebben onvolledige informatie”, zegt Van Ranst bij VTM Nieuws. “De fragmentarische info die er is, zou erop duiden dat het om mensen gaat die terugkeren uit het buitenland, vaak buiten de Europese gemeenschap. Het zijn vaak mensen uit Turkije en Israël, die er toch naartoe gereisd zijn.”

Voor Van Ranst weten die mensen niet welke regels er opgelegd zijn. “Het zijn allochtone gemeenschappen die moeilijker te bereiken zijn, maar we mogen dat ook niet overdrijven. Ze weten vaak niet dat het niet mag en dat er wordt gevraagd om in quarantaine te blijven bij terugkeer. Het virus maakt geen onderscheid, vanwaar je komt of waar je naartoe gaat. Dit virus infecteert iedereen van ons.”

Voor de viroloog is er echter niet veel tijd om te reageren. “We hebben een kans, een week denk ik, om dit terug te kunnen draaien. Wanneer we die kans niet grijpen, dan vrees ik dat we vertrokken zijn voor een doorgedreven stijging. We moeten strikt de regels naleven, zodat de cijfers zo snel mogelijk stabiliseren.

De cijfers opnieuw dagelijks aan de bevolking laten weten, zou ook helpen volgens Van Ranst. “Dat werkt sensibiliserend. We weten uit de vorige periode dat er heel veel aandacht ging naar de cijfers van de dag. Er werd gesproken over ‘de cijfers van de dag’. Dat mag best terugkomen wanneer de cijfers omhoog gaan.”