Wanneer kunnen de winkels weer open? Steven Van Gucht zegt wat de belangrijkste factor is in deze beslissing

door: BVDO
Wanneer kunnen de winkels weer open? Dat lijkt voor de man op de straat de belangrijkste vraag van het moment. Steven Van Gucht geeft wat uitleg.

Voor Van Gucht is de dienst intensieve zorgen de belangrijkste in al het cijfermateriaal. "Dat is voor ons de belangrijkste indicator", zegt Van Gucht. "Alle patiënten die het nodig hebben, moeten behandeld en gered kunnen worden op een afdeling intensieve zorg."

Niet alleen de cijfers van het aantal gebruikte bedden, maar ook de inzet van het personeel. "Tegelijk willen we ook in de nabije toekomst terugkeren naar een normale werking van die afdelingen intensieve zorg. Dat wil zeggen dat alleen het normale personeel daar nog aan de slag is, en dat ze niet meer geholpen hoeven te worden door verpleegkundigen en dokters van andere afdelingen."

Ook het aantal nieuwe opnames moet naar beneden. Tussen de 50 en 100 lijkt ideaal, gisteren was dat nog 127. "De stijging lijkt vooral uit de woonzorgcentra te komen. In de ziekenhuizen worden steeds minder mensen opgenomen die jonger zijn dan 70 of zelfs 80. Bij de ouderen zien we wel nog een stijging."

Als dat allemaal meevalt, dan kunnen de winkels op 11 mei opnieuw opengaan, al zal dat onder strikte voorwaarden zijn en is dat nu bijlange nog niet zeker. Hoop doet leven.