Belg die baas is van wetenschappers die wereldwijd het verst staan: “Dit jaar hebben we nog een vaccin”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Als er één Belg goed op de hoogte is over de stand van zaken over een vaccin tegen het coronavirus, is het wel Bruno Holthof. Hij is de grote baas van Oxford University Hospitals.

Oxford University Hospitals draait met vier campussen en nog 44 locaties 1 miljard pond euro omzet per jaar, en telt 1 miljoen patiënten en 12.000 personeelsleden. In de zoektocht naar het vaccin tegen het coronavirus zijn wetenschappers van de universiteit van Oxford wereldwijd het verst gevorderd.

Ze zijn ook al begonnen met een proefvaccin op een groep van 1.100  mensen Oxford, Southampton, Londen en Bristol. “Alle zes resusaapjes die ons vaccin toegediend kregen en daarna aan hoge dosissen van het coronavirus blootgesteld zijn, bleken een maand later kerngezond”, legt Bruno Holthof uit in De Tijd.  

“Dat is hoopgevend, maar geen garantie. Een resusaapje is het dier dat de mens het dichtst benadert. Maar eerder is bewezen dat wat voor apen werkt, dat niet noodzakelijk voor mensen doet.”

September
Holthof denkt dat er tegen september een goed vaccin ter beschikking zal zijn. “Het is onverkend wetenschappelijk terrein. In normale tijden werken we sequentieel: eerst het onderzoek, daarna tests, dan de productie van een vaccin. Nu werken we parallel”, legt hij uit.

“Privébedrijven zijn al bezig met de massaproductie op twee locaties in het VK, terwijl we nog niet weten of het vaccin zal werken. Het gaat om de productie van miljoenen vaccins, genoeg om het hele VK te vaccineren. Als de klinische studies voor september aantonen dat ons vaccin werkt, zullen er genoeg beschikbaar zijn om de bevolking te vaccineren."