Minister Pieter De Crem waarschuwt voor nieuw gevaar: “Ze vormen een bedreiging voor ons land”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister Pieter De Crem waarschuwt voor een nieuw gevaar. De Crem zei dat op een parlementaire vraag van Carina Van Cauter (Open Vld).

Er is in ons land een database van ‘Terrorist Fighters’. In die database zijn ook de gegevens opgenomen van 21 personen die geregistreerd staan als ‘haatpropagandisten geïnspireerd op rechts-extremistisch gedachtegoed’.

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) volgt ook 'vijf Potentieel Gewelddadige Extremisten’ uit rechtse hoek. Die categorie werd pas dit jaar in het leven geroepen. Meer details wil OCAD er niet over kwijt.

Minister Pieter De Crem (CD&V) waarschuwt voor ‘lone actors’ die niet tot een bepaalde groepering horen en vooral online hun inspiratie opdoen. Volgens de minister gaat de grootste dreiging van hen uit.

Lone actors
“In België gaat het vooral om haat- en dreigboodschappen via sociale media, het versturen van anonieme brieven met intimidaties of bedreigingen, betogingen en daden van vandalisme of het aanbrengen van haatboodschappen”, licht De Crem toe bij Sceptr.

“Wel is het zo dat er de afgelopen jaren een lichte toename was van gerechtelijke interventies of opvolgingen in het kader van potentiële dreigingen uitgaande van rechts-extremisten in ons land”.