“Had men dat gedaan, was een lockdown niet nodig geweest”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
België is al weken in lockdown. Voor vele mensen begint het zwaar te wegen. De versoepeling die de regering de voorbije weken deed zijn welgekomen.

Microbioloog Herman Goossens stelt nu vast dat een lockdown te voorkomen was. “Men had in februari moeten starten met uitvoerig te testen”, stelt hij in ‘De Morgen’.

“Ik heb toen al opgeroepen om te starten met testen. Dat gebeurde jammer genoeg niet. "Een kolossale vergissing die behalve Duitsland de meeste andere Europese landen maakten. Daarover voel ik frustratie. Niet tegenover de Belgische politici of op mijn collega-experts, maar tegenover het systeem.” 

Toekomst
“Er moet zeker een doorlichting komen over hoe het is kunnen gebeuren dat wij niets wisten over Taiwan. Zij begonnen midden januari al met uitgebreid testen, opsporen en isoleren, zo blijkt nu. Hier moest toen nog de discussie begonnen over de vraag of dit wel of niet erger was dan de griep.", klinkt het.

"Maar Taiwan is door China uit de Wereldgezondheidsorganisatie geweerd. Resultaat: de wereld kreeg van de WHO de Chinese aanpak in Wuhan voorgeschoteld als exemplarisch. Een extreme lockdown, dus. We hadden die informatie uit Taiwan moeten hebben. Dat is een les voor de toekomst. Waarom kon niemand deze cruciale kennis doorspelen? Nu is de wereld daardoor de mist ingegaan. We hadden die lockdown wellicht kunnen voorkomen”, besluit Goossens.