“Verschillende landgenoten hebben gedaan wat Trump zei, met verstrekkende gevolgen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Steeds meer mensen doen een beroep op het antigifcentrum. Dat is zo het geval sinds de uitbraak van het coronavirus.

Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het centrum, is zelf ook verrast in ‘De Ochtend’ bij Radio 1. “Zo'n grote stijging hebben we nog nooit gezien in de geschiedenis van het Antigifcentrum", zegt hij. "Sowieso zien we tijdens vakantieperiodes een toename van het aantal oproepen. Maar in coronatijden komt daar nog eens 15 tot 20 procent bovenop, wat zeer aanzienlijk is."

“Mensen zijn veel meer bezig met poetsen en hygiëne. Ze gaan vaker poetsen, met sterkere producten, of combinaties daarvan. En dat is niet altijd een goed idee, want dan kunnen er chemische dampen ontstaan die heel irriterend kunnen werken." 

Trump
Enkele weken geleden lanceerde Amerikaans president Donald Trump om bleekwater in te spuiten als bescherming tegen het coronavirus. Een pak Amerikanen volgden die oproep, maar ook mensen in ons land deden dat.

“Het blijkt ook dat dergelijke uitspraken, in dit geval van president Trump, ook wel worden opgevolgd" zegt Vandijck. "Mensen gaan gevolg geven aan die oproep en we krijgen daar ook veel informatievragen over. Sommige mensen hebben het effectief ook geprobeerd, met verstrekkende gevolgen."

"Onaangewezen gebruik van geneesmiddelen en andere producten is nooit aan te raden" besluit Vandijck. "Vraag steeds het advies van je behandelende huisarts of apotheker, alvorens je gaat experimenteren. Het zijn geen snoepjes."