Antigifcentrum waarschuwt: "Ernstige oogschade bij kinderen door alcoholische handgels"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het Antigifcentrum trekt aan de alarmbel nu ze daar steeds meer meldingen krijgen van kinderen die ernstige oogschade opliepen door spatten alcoholgel in de ogen te krijgen.

Door het coronavirus is het belangrijk om regelmatig de handen te wassen of ze te ontsmetten met een handgel. Maar kinderen kunnen dit middel makkelijk in de ogen krijgen (denk aan de ontsmettingspaaltjes in winkels, die op ooghoogte van kinderen staan), en daar soms ook ernstige schade aan overhouden.

"Meerdere oogartsen uit verschillende ziekenhuizen contacteren ons om melding te maken van kinderen die ernstige oogschade hebben opgelopen nadat ze accidenteel alcoholgel in het oog kregen", zegt professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum.

Pijn

"De gels zijn zeer geconcentreerd en bevatten minstens 70% alcohol. Wanneer dit in het oog terechtkomt, kan dit hevige pijn, irritatie en zelfs verminderd gezichtsvermogen veroorzaken. In extreme gevallen is heelkundige behandeling en langdurige opvolging vereist, zeggen de oogspecialisten."

Antigifcentrum bellen

Wat moet je doen wanneer jij of je kind spatten alcoholgel in de ogen krijgen? "Je belt best meteen het Antigifcentrum. Het is zeer belangrijk om het oog onmiddellijk goed te spoelen, met lauw water en gedurende 15 minuten. Wacht vooral niet tot klachten zoals pijn en irritatie optreden. Afhankelijk van het advies van onze expert en/of de aanwezigheid van symptomen (blijvende irritatie van het oog, pijn en/of eventuele vertroebeling van het zicht) ga je daarna naar het ziekenhuis voor nazicht door een oogarts."