“Stop met het sproeien van de gazon of je auto te kuisen, anders raken we in de problemen"

door: PMN
We moeten ons niet alleen zorgen maken om het coronavirus, maar ook om de droogte in ons land. We kennen de droogste start van de zomer in 119 jaar.

Door een combinatie van minder neerslag en meer verdamping verzeilt ons land in de droogste start van de zomer sinds begin vorige eeuw. Als het niet snel regent, is dat een ramp voor de landbouw en de drinkwatervoorziening.

Het kan niet anders dat er maatregelen genomen moeten worden. “Er is eigenlijk geen andere keuze dan alle mogelijke preventieve maatregelen te nemen”, stelt professor waterbeheer Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) in ‘De Morgen’. 

“De zeer lage grondwaterstanden zien we nu nóg eerder dan de voorbije jaren. Als die trend zich voortzet, komen we deze zomer mogelijk in de problemen. Toch zie ik nog mensen massaal water gebruiken om de stoep af te spuiten, gazons te sproeien of de auto te wassen. Daar moeten we écht mee stoppen.” 

Alle experts roepen op om zeer zuinig met drinkwater om te springen. Een officieel verbod voor het wassen van auto’s of sproeien van gazons is er niet.