Kans op nieuwe regering vergroot: "Er is plots een hoop geld om uit te delen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De voorzitters van de socialistische familie, Conner Rousseau en Paul Magnette, voeren gesprekken met de partijvoorzitters die de volmachten voor de regering Wilmès steunen. Hun doel is een nieuwe federale regering op de been brengen. "Een goed initiatief", vindt politicoloog Dave Sinardet.

"Ik vind het zeker een goed initiatief, maar dat had ik ook gevonden als iemand anders het had gedaan. Het is gewoon goed dat er een initiatief wordt genomen want aangezien er nu een volwaardige regering is, kan de koning geen initiatief meer nemen", klinkt het bij professor Sinardet (VUB) in gesprek met Redactie24.

Of dit zal lukken, is een andere vraag. Er is ten eerste wel wat onenigheid of het wel aan Magnette en Rousseau is om het initiatief te nemen. Bouchez is daar niet gelukkig mee en ook bij Open Vld is men daar niet heel tevreden over."

"Fundamenteler bijven de problemen die er waren voor corona ook nog wel overeind. Het feit dat zowel PS en N-VA heel moeilijk is, maar ook dat Vivaldi misschien nog moeilijker is geworden. We zitten nog altijd vast in die patstelling."

Gat in begroting dichten is niet zo belangrijk meer

"Wat nu de kansen tot slagen wel kan vergroten in vergelijking met enkele maanden geleden, is dat er nu plots een hoop geld is om uit te delen. Er is nu een consensus gegroeid dat het gat in de begroting dichten niet zo belangrijk is en dat er een relanceplan moet komen."

"Dat is een groot verschil want een half jaar geleden ging de discussie over waar men kon besparen. De situatie is dus veranderd en nu kan men plots geld gaan uitdelen en dat maakt de situatie toch een stuk makkelijker."