Herman Goossens waarschuwt voor superverspreiders: "Doe deze zomer zovéél mogelijk buiten"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Microbioloog Herman Goossens heeft vandaag wat extra uitleg gegeven over het fenomeen van de 'superverspreiders': mensen die besmet zijn met het coronavirus en heel veel mensen op hun beurt besmetten.

Zo was er in Korea een man die in de uitgaansbuurt maar liefst 170 mensen besmette in verschillende clubs. Herman Goossens denkt dat roepen of zingen voor meer verspreiding van het virus kan zorgen. Ook gesloten ruimtes spelen een grote rol.

"Dit gebeurt vooral in gesloten ruimtes, met weinig ventilatie. Dat is een belangrijke boodschap voor de zomer: doe zoveel mogelijk activiteiten buitenshuis. Dat geldt ook voor de horeca: op het terras van een café is er veel minder risico dan binnen", zei Goossens op Radio 1.

Er zouden ook andere redenen kunnen zijn waarom superverspreiders bestaan. "We weten dat sommige mensen veel meer virus uitscheiden dan andere mensen. Dat zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat er misschien verschillen zijn in het immuunsysteem. Of dat bepaalde mensen meer receptoren voor het virus hebben dan anderen", aldus Goossens.