Enkel zo kom je dit woonzorgcentrum binnen: “We willen geen brandende schuren binnenhalen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
De algemeen directeur van de West-Vlaamse woonzorggroep Curando vraagt dat iedereen die het woonzorgcentrum binnen wil een negatieve coronatest voorlegt.

Huisartsen krijgen geregeld een patiënt over de vloer die op vraag van een bedrijf, een school of een woonzorgcentrum om een coronatest vraagt. Maar omdat ze geen tests mogen afnemen van mensen zonder symptomen, weigeren velen.

De West-Vlaamse woonzorggroep Curando vraagt een negatieve coronatest om de woonzorgcentra binnen te komen. “We willen geen brandende schuren binnen­halen”, zegt algemeen directeur Dirk Lips aan Het Nieuwsblad. “Als ik mijn moeder te goeder trouw naar zo'n dagcentrum stuur, wil ik niet dat er iemand anders in die groep zit die besmet is. Ik weet dat een test maar een momentopname is. Het is niet de magische oplossing, maar het helpt ons wel om het risico in te perken.”

Voor minister Maggie De Block geeft dit een vals gevoel van veiligheid. “Je kunt vandaag negatief testen en morgen besmet zijn. Ook de tests naar antistoffen geven geen zekerheid. Op dit moment is een preventieve test nog niet toegelaten, al kan daar wel snel verandering in komen. Maar dan nog moeten we verstandig omgaan met wat we daar wel en niet uit kunnen leren.”