“Ik zou serieus twijfelen om mijn kinderen naar school te sturen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Antwerpse professor immunologie Hans-Willem Snoeck is geen voorstander om de kinderen weer naar school te laten gaan.

Snoeck is niet meteen de man om te zeggen dat je je kinderen naar school moet sturen. “Je kan bijna niet anders dan je kinderen naar school sturen, zeker? Maar ik zou serieus twijfelen”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Ondertussen is duidelijk geworden dat kinderen in de verspreiding van het coronavirus veel minder gevaarlijk zijn dan volwassenen. “Het klopt dat kinderen niet de grote verspreiders zijn van het virus en ook minder ziek worden. Maar dat wil niet zeggen dat het risico nul is. Kinderen kunnen nog steeds het virus overbrengen op andere kinderen, waarmee het in andere gezinnen terechtkomt.”

Ook bij de gedachte om immuniteit op te bouwen stelt Snoeck zich vragen. “We weten daar nog steeds heel weinig over. Mensen die zwaar ziek zijn geweest, die hebben antilichamen. Sommige van die antilichamen kunnen in het labo het virus neutraliseren, maar ze zijn zeldzaam. Dat is vervelend.”

Zeker bij wie niet zwaar ziek geweest is, is er nauwelijks iets van immuniteit en dat kan tot een heropflakkering van het virus leiden. “Wie minder zwaar ziek geweest is, heeft ook antilichamen, maar die zijn minder effectief. Met andere woorden: het is mogelijk dat zeker de licht symptomatische en asymptomatische patiënten het virus opnieuw kunnen krijgen.”