Vlaams Belang wil drastische maatregelen: "Bij IS en Al Qaida lachen ze ons uit"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Belang pleit er in de nasleep van de ontvoering van een 13-jarige jongen door een groepje geradicaliseerde moslims voor om straffen voor terrorisme te verhogen.

Vlaams Belang wil lidmaatschap van een terreurgroep bestraffen met minstens tien jaar cel. Een middenkaderpositie moet leiden tot een celstraf van 15 tot 20 jaar en het leiden van een terreurbeweging tot levenslang. De partij dient hiervoor een voorstel tot resolutie in.

Kamerlid Marijke Dillen stelt dat de straffen in België zo laks zijn "dat we ermee worden uitgelachen in de kringen van IS en Al Qaida".

"Elke kans op recidivisme moet ernstig genomen worden. Jihadisten organiseren terrorisme immers uit een kwaadaardige overtuiging, niet voor geldgewin. Dealers en jihadisten hebben dus fundamenteel andere drijfveren. De denkbeelden van jihadi's verdwijnen niet zo eenvoudig zoals je anderen soms wel kan rehabiliteren. Of denkt men dan dat de deradicaliseringsambtenaren slagen in hun opzet? In werkelijkheid radicaliseert men meer in de gevangenis dan andersom", aldus Dillen.