Sneller dan verwacht: "Volgende maand tests met vaccin tegen corona op Belgen"

door: STS
Corona vaccin
Afbeelding bron: Photonews
Janssen Pharmaceutica wil volgende maand al een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus testen op mensen. Ook op vrijwilligers in België.

Johan Van Hoof, hoofd van de afdeling vaccins bij Johnson & Johnson, het bedrijf waar Janssen Pharmaceutica toe behoort, reageerde tegenover de VRT.

"Wij zijn blij dit nieuws te kunnen aankondigen. We zijn in januari gestart met twaalf kandidaten en dankzij een snelle voortgang in het selecteren van de kandidaten en de uitstekende resultaten bij de tests op proefdieren, hebben we sneller dan verwacht de finale-kandidaat kunnen kiezen, zodanig dat we sneller dan verwacht de productie kunnen starten. We kunnen vroeger starten dan verwacht, in de tweede helft van juli al."

Immuun-respons

"In totaal verwachten we een duizendtal mensen te kunnen recruteren voor de testen. Dit om te kunnen nagaan of we de verwachte immuun-responsen kunnen waarnemen en of het even veilig is als we veronderstellen."

"Enerzijds willen we evalueren of het vaccin veilig kan worden toegediend, hoewel we geen verrassingen verwachten aangezien het vaccin-platform al bij meer dan 67.000 mensen is gebruikt. Het belangrijkste doel is te zien of de immuun-respons die het vaccin opwekt bij de mensen, in lijn is met de verwachtingen."

Werkzaam vaccin

Wanneer kan er een werkzaam vaccin zijn? "Het blijft een ontwikkelingsprogramma, en daarom kan je nooit met zekerheid zeggen dat we succesvol zullen zijn. Maar bij de proefdieren zien we wel sterke immuun-responsen, in lijn met de verwachtingen. Op basis daarvan blijven we optimistisch dat we een werkzaam signaal kunnen opvangen en we verwachten dit ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar op te vangen en tot de conclusie te komen dat het vaccin werkt", aldus Van Hoof.

De tests zullen worden uitgevoerd op vrijwilligers, die in een eerste fase 18 tot 55 jaar oud zijn. Vanaf augustus wordt gehoopt 65-plussers te kunnen recruteren.