Politie slaat alarm: "Waarschuw je kinderen, (groot)ouders en vrienden hiervoor!"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De politie waarschuwt voor technieken waarbij oplichters proberen om mensen geld afhandig te maken door in te spelen op menselijke gevoelens.

Bij 'social engineering' gebruiken criminelen een tactiek waarbij ze inspelen op typisch menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, naïviteit, angst of het verlangen om iets te winnen.

"De fraudeur doet zich voor als iemand anders. Op die manier verkrijgt hij gevoelige informatie en/of kan hij een slachtoffer betalingen laten uitvoeren."

De politie geeft een aantal voorbeelden om aan te tonen hoe de criminelen te werk gaan:

  • U wordt gevraagd om geld te storten in het kader van een wedstrijd. U krijgt te horen dat u een prijs heeft gewonnen maar u moet eerst een bepaalde som storten om de dossierkosten te dekken.
  • U krijgt een bericht met de vraag aan een wedstrijd deel te nemen. Om uw kansen te vergroten moet u iets kopen.
  • Een "internetvriend" vraagt u om geld te storten met de bedoeling u te komen bezoeken of een nieuwe pc te kopen en zo beter te kunnen chatten.

"Het zijn klassiekers onder de online oplichtingstechnieken, maar toch gebeuren ze nog onnoemelijk veel. Waarschuw je kinderen, (groot)ouders en vrienden hiervoor!" aldus de politie nog. Meer uitleg in onderstaande YouTube-video.