Mondmaskers niet verplichten? “De paus wilde ook geen condooms”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De discussie over het al dan niet verplicht maken van mondmaskers blijft nazinderen. Nu mengt ook Marleen Temmerman zich in de discussie.

Marleen Temmerman is op het vlak van gezondheidszorg internationaal een referentie. “Ik heb het beleid van Maggie De Block als minister van Volksgezondheid vaak erg gewaardeerd", zegt Marleen Temmerman aan De Morgen. "Zij heeft verschillende dossiers goed aangepakt, op een nuchtere manier, echt no-nonsense. Ik wil vandaag mijn pijlen ook niet alleen op haar richten, want zij is niet de enige die verantwoordelijk is.”

Over de kwestie van mondmaskers moet volgens Temmerman niet gediscussieerd worden. “Maar toch wilde ik nu eens duidelijk en scherp zeggen wat ik vind. Volgens Maggie moeten de experts hun plaats kennen. Welnu, politici moeten hun plaats óók kennen. Zij moeten leiding geven. Vandaag betekent dat: mondmaskers verplichten. Zo simpel is dat."

Temmerman maakt een vergelijking met het gebruik van condooms. “Waarom draagt een chirurg tijdens een operatie altijd een mondmasker? Omdat het wérkt. Werkt het 100 procent? Nee. Maar dat zei de paus vroeger ook over condooms, dat ze geen 100 procent veilig waren, geen 100 procent bescherming bieden tegen hiv-besmetting. En dus wilde hij ze ook niet aanraden.”

Volledige garantie zal er nooit zijn. Niet met condooms en ook niet met mondmaskers. “Ik herinner mij dat nog erg goed, want ik zat toen voor de sp.a in de Senaat en heb daarover nog een resolutie ingediend. De paus had gelijk. Een condoom biedt 'maar' 96 procent bescherming.”