Belgische en Nederlandse politie boeken samen belangrijk succes

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Limburgse computer crime unit heeft een belangrijke slag kunnen toebrengen aan cybercriminaliteit. Men heeft, samen met de Nederlandse politie, een verdachte kunnen arresteren die verantwoordelijk is voor de hacking van meer dan 1 miljoen gebruikersaccounts.

In een onderzoek van de computer crime unit van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg werd op 26/06/2020 samen met de Nederlandse politie nabij Amsterdam een huiszoeking uitgevoerd in de woning van een tweeëntwintig jarige Nederlandse IT-student K.B.. Dat meldt het parket van Limburg.

De verdachte gebruikte een database met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse e-mailadressen met het bijbehorende wachtwoord, mogelijk verkregen uit een eerdere hacking. Deze database werd vervolgens door de verdachte gebruikt voor verdere criminele doeleinden.

De verdachte verdiende al meerdere jaren grote sommen geld door via verdere hacking deze e-mailadressen te gebruiken en verder aan te vullen met persoonlijke data van de gebruikers, zoals telefoonnummers en bankrekeningnummers. De hacking gebeurde hoofdzakelijk bij Belgische en Nederlandse bedrijven.

De data werd vervolgens via anonieme Telegram-kanalen te koop aangeboden. Hiervoor werd tot 100 euro per lijst van 100 gecompromitteerde accounts gevraagd, te betalen via Bitcoins of Paysafekaarten. Dergelijke verrijkte data is gegeerd goed dat binnen netwerken van cybercriminelen verkocht wordt omdat ze de ideale vertrekbasis vormen voor andere cybercrime campagnes zoals gerichte phishingcampagnes, SIM-swapping, oplichtingen en ransomware.

Uitlevering aan België

De verdachte kon op heterdaad betrapt worden. Tijdens de huiszoeking waren de criminele activiteiten volop aan de gang. De verdachte werd gearresteerd en zit in de gevangenis van Amsterdam. Hij zal worden uitgeleverd aan België.