“Sommige politici hebben de bedoeling om aan te tonen dat België niet werkt”

door: BVDO
Luc Van der Kelen is aan de slag als politiek commentator. Hij ondertekende net als enkele prominenten het Pact voor België van drukkingsgroep B Plus.

Van der Kelen gelooft in de kracht van België, omdat België voor hem nog steeds een meerwaarde heeft. "We hebben onze gezamenlijke geschiedenis”, vertelt Van der Kelen aan De Morgen. “Er is de solidariteit, de diversiteit en het respect voor iedereen die hier woont: België verenigt. Vlaanderen daarentegen heeft bewezen dat het eerder verdeelt."

Federalisme kan werken, maar dan moet het op de goede manier gebeuren. De aanpak van de coronacrisis in Vlaanderen is voor Van der Kelen een mooi voorbeeld van hoe inefficiënt de huidige structuur werkt. "We hopen dat de politiek zal nadenken over onze staatsstructuur. Wat wij concreet voorstellen, is onder meer een federale kieskring, maar bovenal moeten we naar een veel minder complexe staatsstructuur.”

Want volgens Van der Kelen zijn er ook politici die precies willen laten zien dat België niet werkt. Boven alle structuren moet één leidinggevend organisme staan. "B Plus is niet nostalgisch naar een ver unitair verleden, wij zijn wel degelijk federalisten. Vandaag is iedereen gelijk, waardoor er niets beslist wordt. Nu, dat is natuurlijk ook altijd de bedoeling van sommigen geweest: aantonen dat België niet werkt. Op dat punt zijn we dus geraakt."