Professor Molenberghs waarschuwt: "Dit geeft veel mogelijkheden aan het virus, heel gevaarlijk"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De regering kondigde donderdag enkele strengere coronamaatregelen aan, maar die volstaan absoluut niet om de huidige opmars van Covid-19 af te remmen. Dat vinden experten, waaronder biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven en UHasselt).

“De maatregelen zijn toch allemaal wat te weinig. We vinden dat met een aantal experten op dit ogenblik. Over een aantal zaken heerst er bij ons wat teleurstelling.”

Vooral dat de maatregel omtrent de bubbel niet werd teruggeschroefd baart wetenschappers zorgen. Zij hadden liever gezien dat de bubbel van 15 werd verkleind naar 10.

“De redenering daar is dat er een aantal mensen zijn die de regel overtreden en daar kan je iedereen toch niet voor straffen. Als men zo gaat blijven redeneren dan gaat men, wat er ook gebeurt, niets meer doen en dan zitten we binnen de kortste keren met een piek die hoger is dan de eerste", zegt professor Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

"5 na 12 klinkt heel erg, maar het is toch rond de klok van 12 nu. Het is nu tijd om écht maatregelen te nemen. Een bubbel van 15 die wekelijks mag veranderen, dat geeft heel veel mogelijkheden aan het virus om zich overal te verspreiden en dat zien we nu gebeuren. Dat is heel gevaarlijk.”

Duidelijkheid

De maatregelen zouden ook heel duidelijk moeten zijn. “Het is altijd net niet helemaal. Het compromis druipt er altijd vanaf. Dat werkt zo in de politiek, maar dat maakt het allemaal moeilijk om te communiceren."

"Als men bijvoorbeeld zou zeggen dat het mondmasker verplicht is op het moment dat je buiten komt, is dat wel duidelijk. Dat is niet mis te verstaan. De maatregelen moeten efficiënt zijn, gemakkelijk en duidelijk te communiceren.”