Hoelang gaat deze tweede golf duren? "Hopen dat de bevolking wakker schiet"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
We beleven al snel na de eerste een tweede golf van het coronavirus in België. De curve schiet opnieuw omhoog en daarom vraagt biostatisticus Geert Molenberghs dat de regering nog veel verder gaat in het verstrengen van de maatregelen. "Dit gaat opnieuw tijd nodig hebben", klinkt het.

“Deze curve gaat omhoog en je kan maar hopen dat er snel strengere maatregelen komen en dat de bevolking wakker schiet en de maatregelen gaat opvolgen. Die sociale bubbel moet naar beneden. Elke dag dat we het nu sneller doen, winnen we daarna dubbel terug", legt professor Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) uit aan Redactie24.

Indianenverhalen

“Er circuleren allerlei indianenverhalen zoals dat het in de eerste piek allemaal oude mensen waren, dat die nu dood zijn en dat het nu geen kwaad meer kan. Sorry, er zijn nog honderdduizenden mensen in die leeftijdsgroep, dit kunnen we ons écht niet permitteren.”

Zorgen dat er geen derde piek komt

“Als we geluk hebben, is deze piek niet zo hoog als de vorige. We moeten nu echt zorgen dat die piek minder hoog is dan de vorige keer." Maar ook dan zullen we opnieuw een hele poos zeer sterk moeten opletten.

"Dit gaat opnieuw tijd nodig hebben, ik vrees toch enkele weken. Dan is het nog niet gedaan want dan moeten we zien dat er geen derde piek komt.”