Opnieuw minder sociale contacten: "Voor heel lange tijd rekening mee houden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Maandag zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Verwacht wordt dat onze bubbel verkleind zal worden, dat we allemaal minder mensen mogen zien. En dat zal ook voor een langere periode zo zijn, schat professor biostatistiek Geert Molenberghs in.

"De curve is opnieuw exponentieel aan het stijgen. We moeten maatregelen uitrollen op nationaal niveau, dit is een probleem voor heel het land. We zien in alle provincies een stijging, maar in absolute aantallen zijn de cijfers nergens zo dramatisch als in de provincie Antwerpen."

"Er gebeuren heel wat besmettingen in de sociale sfeer, thuis en op feestjes door die grote bubbel. Het aantal sociale contacten, de bubbel, moet naar beneden. Maar dat is ook de verantwoordelijkheid van ons allemaal", aldus Geert Molenberghs in De Ochtend op Radio1.

"Het systeem van de wisselende bubbels werkt niet goed, je krijgt dan snel heel grote netwerken en dat kunnen we ons niet veroorloven in de huidige staat van de epidemie. Daar zullen we voor heel lange tijd rekening mee moeten houden."

Hoe sneller, hoe korter

"Hoe sneller we de versoepelingen terugschroeven, hoe minder lang het moet duren. Eén week vroeger maatregelen nemen, betekent dat ze drie weken minder lang moeten duren."