Gewone zorg weer in het gedrang? “Efficiënter om Covid-ziekenhuizen op te starten”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
We zitten aan de vooravond van een tweede piek van het coronavirus in ons land. Ook nu dreigen mensen die niet met het coronavirus besmet zijn hun behandeling stopgezet te zien worden.

De ziekenhuizen lijken klaar voor de tweede piek van het coronavirus in ons ons land. Materiaal is er voldoende voor handen. Het grote probleem is er vooral voor mensen die een ‘gewone’ aandoening hebben. Het kan niet dat zij opnieuw in de kou blijven staan.

Ook voor het personeel moeten er andere omstandigheden zijn dan tijdens de eerste golf. “Wij hebben shifts gedraaid van 12 uur, vier dagen aan een stuk, om vervolgens ook nog drie nachtdiensten te doen. Dat hou je niet vol”, vertelt Mary Helen Lauwers Anesthesist intensieve zorgen aan De Morgen. “Er kan altijd een tandje bijgestoken worden, maar er zijn grenzen."

De tweede golf werd pas in het najaar verwacht, maar komt er nu veel vroeger omdat er te veel sociale contacten toegelaten werden. Lauwers riep ook op om covid-patiënten in aparte ziekenhuizen onder te brengen. “Het was volgens mij efficiënter geweest om 'Covid-ziekenhuizen' op te starten, zodat je niet telkens de zorg moet scheiden. Verschillende artsen hebben dat voorgesteld, maar er is niks mee gebeurd. Ik kan maar hopen dat de politiek hieruit leert."